ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΓΑΛΑ
Ζακυνθινή με άρωμα μαστίχας
Υλικά (για 1 ταψί 20 * 30)
100 – 125 γρ. φρυγανιές
80 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
Γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο για το σερβίρισμα
Για την κρέμα:
1 λίτρο φρέσκο γάλα αγελάδος ΣΤΑΜΟΥ
80 γρ. ζάχαρη
120 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια
2 – 3 σταγόνες έλαιο μαστίχας
500 ml κρέμα γάλακτος
60 γρ. ζάχαρη άχνη
Για το σιρόπι:
250 γρ. ζάχαρη
250 ml νερό
1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζετε για 10 λεπτά τη ζάχαρη και το νερό για το σιρόπι, το αφήνετε και μόλις γίνει χλιαρό, ρίχνετε το λικέρ μαστίχα.
- Απλώνετε τις φρυγανιές σε μονή στρώση στον πάτο του ταψιού.
- Περιχύνετε με το σιρόπι και βάζετε το ταψί στο ψυγείο για 15 λεπτά.
- Βάζετε σε βαθύ κατσαρολάκι το γάλα, τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου και το έλαιο μαστίχας. Ανακατεύετε καλά και σιγοβράζετε μέχρι να πήξει.
- Απλώνετε την κρέμα πάνω στις φρυγανιές, ισιώνετε την επιφάνεια και αφήνετε το γλυκό σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα.
- Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σφιχτή σαντιγί και την απλώνετε πάνω στην κρέμα μαστίχας.
- Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο για 1 – 2 ώρες.
- Πασπαλίζετε με το καρύδι. Σερβίρετε σε κομμάτια με το γλυκό κουταλιού.