ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ
Βουτυράτη τάρτα με μήλα
χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά
Υλικά (για μία ταρτιέρα 24 εκ.)
Για τη βάση της τάρτας:
250 γρ. αλεύρι
125 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας ΣΤΑΜΟΥ
1 αβγό χτυπημένο
Λίγο βούτυρο για το άλειμμα της ταρτιέρας
Για τη γέμιση:
4 μήλα καθαρισμένα και τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη
100 γρ. ζάχαρη
3 κουτ. σούπας βούτυρο τύπου Κερκύρας ΣΤΑΜΟΥ
½ κουτ. γλυκού κανέλα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
50 ml κονιάκ
100 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
1 μήλο κομμένο σε φετούλες
Για το crumble:
50 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας ΣΤΑΜΟΥ (κρύο)
100 γρ. αλεύρι
½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
40 γρ. ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αναμειγνύετε το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
- Ρίχνετε το αβγό και 1–2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό, ανακατεύετε και ζυμώνετε ελαφρά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αφήνετε τη ζύμη σκεπασμένη στο ψυγείο.
- Σοτάρετε τα μήλα για 5 λεπτά με το βούτυρο, τη ζάχαρη και την κανέλα και σβήνετε με το κονιάκ. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει και ρίχνετε το ξύσμα πορτοκαλιού και τα καρύδια.
- Σε ένα μπολ, βάζετε το κρύο βούτυρο σε κυβάκια μαζί με τη ζάχαρη, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα τρίβετε σε χοντρά τρίμματα. (εναλλακτικά τα ζυμώνετε, βάζετε τη ζύμη στην κατάψυξη για 10 λεπτά και την τρίβετε στο χοντρό μέρος του τρίφτη).
- Βγάζετε τη ζύμη για τη βάση της τάρτας από το ψυγείο, την ανοίγετε σε φύλλο και στρώνετε τον πάτο και τα πλαϊνά της ταρτιέρας. Απλώνετε τη γέμιση και την ισιώνετε.
- Σκεπάζετε τη γέμιση με το crumble και ψήνετε για 30 λεπτά στους 170 βαθμούς Κελσίου.
- Αποσύρετε από το φούρνο και με προσοχή απλώνετε στο κέντρο της τάρτας φετούλες μήλου σε σχήμα λουλουδιού.
- Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και συνεχίζετε το ψήσιμο της τάρτας για άλλα 10 – 15 λεπτά.