ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΓΑΛΑ
Μουσακάς με μελιτζάνες και κολοκύθια

ΥΛΙΚΑ (για 10 άτομα)
1300 ml φρέσκο γάλα αγελάδος ΣΤΑΜΟΥ (χλιαρό)
2 κουτ. σούπας βούτυρο τύπου Κερκύρας ΣΤΑΜΟΥ
2 κρόκοι αβγών
6 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
4 – 5 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
4 – 5 κολοκύθια μέτρια
800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
400 ml ντομάτα κονκασέ
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 400 ml νερό
100 ml κρασί κόκκινο
2 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
1 ξυλάκι κανέλας
4 – 5 κόκκοι μπαχάρι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλ. γραβιέρα ΣΤΑΜΟΥ τριμμένη και 1 – 2 κουτ. σούπας για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τον κιμά μέχρι να ροδίσει, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβωλιάσει.
- Σβήνετε με το κρασί και χαμηλώνετε τη φωτιά.
- Ρίχνετε την ντομάτα κονκασέ, τον διαλυμένο πελτέ και τα μπαχαρικά και σιγοβράζετε για 20 – 25 λεπτά.
- Κόβετε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε λεπτές φέτες και τα ψήνετε σε σχαροτήγανο ή τα τηγανίζετε σε ελαιόλαδο και τα ακουμπάτε σε χαρτί κουζίνας.
- Πασπαλίζετε το ταψί / πυρέξ με λίγη φρυγανιά και απλώνετε τις μισές μελιτζάνες και τα κολοκύθια.
- Αφαιρείτε τα μπαχαρικά από τον κιμά και τον απλώνετε σε όλη την επιφάνεια των λαχανικών.
- Απλώνετε τις υπόλοιπες μελιτζάνες και τα κολοκύθια.
- Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ, λιώνοντας το βούτυρο με το αλεύρι και προσθέτοντας σιγά – σιγά το γάλα, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και όταν κρυώσει λίγο ρίχνετε τους κρόκους, την τριμμένη γραβιέρα και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύετε και περιχύνετε τον μουσακά.
- Πασπαλίζετε με λίγη φρυγανιά και γραβιέρα και ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.