ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΓΑΛΑ
Εκλέρ στο ταψί
Υλικά (για ένα πυρέξ 20×30 εκ.)
800 ml. φρέσκο γάλα αγελάδος ΣΤΑΜΟΥ
2 φακελάκια έτοιμη κρέμα ζαχαροπλαστικής
250 ml. κρέμα γάλακτος
Για τη ζύμη choux:
225 γρ. αλεύρι
225 γρ. νερό
75γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας ΣΤΑΜΟΥ
5 αβγά μεγάλα
4 κ. σούπας espresso ζεστό
1 πρέζα αλάτι
Για την επικάλυψη:
250 γρ. πραλίνα φουντουκιού
2 – 3 κ. σούπας καραμελωμένα φουντούκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζετε σε κατσαρολάκι το νερό, το αλάτι και το βούτυρο και όταν πάρει βράση, ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι το μίγμα να γίνει απαλό και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
- Αποσύρετε από τη φωτιά, αφήνετε τη ζύμη να κρυώσει (5 λεπτά) και προσθέτετε ένα – ένα τα αβγά, χτυπώντας με αβγοδάρτη ή μίξερ χειρός.
- Βάζετε την ζύμη σε κορνέ και την απλώνετε σε δύο ταψιά 20×30 εκ., καλυμμένα με λαδόκολλα.
- Ψήνετε στους 190 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά και μετά στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
- Χτυπάτε στο μίξερ το γάλα με την έτοιμη κρέμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να αρχίσει να πήζει.
- Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας την ενώνετε με την κρέμα ζαχαροπλαστικής.
- Ακουμπάτε το ένα κομμάτι ζύμης choux στο πυρέξ, το βρέχετε με λίγο espresso και από πάνω απλώνετε τη μισή κρέμα και ισιώνετε την επιφάνεια με σπάτουλα.
- Καλύπτετε την επιφάνεια με το άλλο κομμάτι ζύμης choux, το βρέχετε με τον υπόλοιπο espresso και απλώνετε την υπόλοιπη κρέμα.
- Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Ζεσταίνετε την πραλίνα ελαφρά σε μπαιν – μαρί και περιχύνετε το γλυκό. Ξαναβάζετε στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες.
- Πασπαλίζετε με καραμελωμένα φουντούκια και σερβίρετε.