ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ
Μπακλαβάς με σιρόπι λουίζας

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί 20 x 30)
200 γρ. βούτυρο λιωμένο ΣΤΑΜΟΥ
1 συσκευασία φύλλο κρούστας ή Βηρυτού
300 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
30 γρ. ζάχαρη
Για το σιρόπι:
400 γρ. ζάχαρη
250 ml νερό
3 κλαδιά λουίζας ή 2 κουτ. σούπας φύλλα αποξηραμένης λουίζας
Λίγες σταγόνες λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βουτυρώνετε ένα ταψί χαμηλό 20 x 30 εκ.
- Απλώνετε τα μισά φύλλα, καλά βουτυρωμένα το ένα πάνω στο άλλο.
- Ρίχνετε τα φιστίκια Αιγίνης και τη ζάχαρη.
- Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα και αφαιρείτε με μαχαίρι τις άκρες που εξέχουν από το ταψί.
- Βάζετε τον μπακλαβά στο ψυγείο για να παγώσει το βούτυρο.
- Χαράζετε σε μικρά μπακλαβαδωτά κομμάτια και ραντίζετε με λίγο νερό.
- Ψήνετε στους 150 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει.
- Περιχύνετε με καυτό σιρόπι.
Για το σιρόπι:
- Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και τα κλαδάκια λουίζας για 3 λεπτά από το σημείο βρασμού.
- Ρίχνετε τον χυμό λεμονιού και αποσύρετε από τη φωτιά.
- Αφαιρείτε τα κλαδιά λουίζας.